ITjes en datjes

Dingen uit dagelijks IT werk

Simpel MKB; backup

Soms zetten we bij M.Bitz voor het MKB een workstation met Windows (XP) in als simpele server voor centrale opslag van de bestanden, printserver en backup van losse pc’s.

Een manier om de backup te regelen die we gebruiken is Cobian backup op de pc’s te installeren en die slaat alles op op een aparte backup share op de server. Om dat een beetje te beveiligen moeten een paar dingen gedaan worden;

Op de server en pc’s eenzelfde account maken met gelijk wachtwoord, bijvoorbeeld backupuser met wachtwoord B4ckupP4ssw0rd. Op de pc’s moet dit account dan wel lid worden van de administrators, alleen lid van backup operators is niet voldoende.

Tijdens de installatie van Cobian wordt dit account gebruikt voor de engine service, Cobian zal dan zelf de rechten voor het starten van services op dit account instellen.

Op de server wordt dan een share aangemaakt, rechten van iedereen wijzigen naar volledige controle, maar de bestand permissies moeten gewijzigd worden naar alleen rechten voor de lokale administrators, systeem en het backup account.

Als extra kan het account nog uitgesloten worden van de lijst in het welkom scherm door in de registry de naam toe te voegen. Open de key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList en voeg daar een DWORD value toe met de naam van het backupaccount. Laat de waarde op 0 staan.

Advertenties

Written by mnystrom

2011/02/25 bij 13:58

Geplaatst in installatie, MBitZ, software

Tagged with , , , , ,

%d bloggers liken dit: