ITjes en datjes

Dingen uit dagelijks IT werk

Maak IT weer simpel

IT wordt weer te gecompliceerd gemaakt.
Sinds jaren is de focus in de IT steeds meer naar marketing voor nieuwe kleurtjes en ikoontjes gegaan in plaats van hetgene waar het werkelijk om gaat; een betrouwbaar en goed te onderhouden infrastructuur.

De UNIX filosofie van maak een programma wat 1 ding doet, maar goed doet lijkt tegenwoordig ver te zoeken in de commerciele wereld van IT. Daar is de open source wereld een stuk beter in en dat is ook te merken aan de software die meer waarde hecht aan stabiel draaien dan aan knoppen inbouwen die voldoen aan de laatste hype maar niks opleveren.

Eén van de dingen die me laatst opviel; dynamisch geheugen toewijzen aan een Windows 7 machine kan alleen met de dure Enterprise en Ultimate versies onder Hyper-V. Een installatie onder Proxmox VE met virtio drivers loopt als een trein met alle versies van Windows 7, en is nog snel ook, soms zelfs sneller dan onder Hyper-V lijkt het.

Met elke nieuwe versie van Windows sinds 2000 werd steeds meer ruimte op het scherm verspild met loze witte ruimte of onnodige links die met de rechter muisknop al beschikbaar waren (zie vooral de mmc consoles en zeker de IIS console waar het taak gedeelte niet uitgezet kan worden).
Informatie over een update is pas te krijgen na het doorlopen van enkele nietszeggende meldingen (Ik kijk naar jou, Windows Update! Neem een voorbeeld aan package managers van Linux distros!).

Het ergste zijn de interfaces van programmas en websites die de nieuwste waanideeën volgen als brave leden van de kudde.
Zoeken van functies in een “ribbon interface” is een hels karwei, en de oplossing is een zoekveld geworden (yay Office 2016!). Iedereen die met een computer kan werken, kan lezen. Tekst in een logische menustructuur werkt het snelste!
Technische websites die ineens met koeieletters en gigantische knoppen uitgerust worden hebben ook nooit naar de browserversies gekeken van hun bezoekers. Drivers worden niet gedownload op een tablet of mobiele telefoon, dat wordt op een PC gedaan met een browser die niet gelijk eruit hoeft te zien alsof die website gemaakt is voor slechtzienden! Het is al erg genoeg dat de standaard voor een Windows bureaublad eruitziet als een scherm voor peuters die niet kunnen lezen.

Een computer is ook een stuk gereedschap, geen reclame en entertainment centrum.
De normale gebruiker wil de computer starten en met die programmas werken die hij of zij nodig heeft, zonder allerhande afleiding door onnodige meldingen over geslaagde updates van anti-virus of nieuwe versies van programmas. Die dingen moeten pas tevoorschijn komen in de programmas zelf wanneer die draaien. En dan ook alleen als een simpele melding en niet als een enorme audiovisuele presentatie.
Afgezien van de rust die overstappen op FreeBSD en GNU/Linux (voornamelijk Debian) jaren geleden heeft opgeleverd, is het gebruik van een GUI zoals fluxbox waarbij ik na opstarten alleen een blanco scherm heb en met een toetsencombinatie ten alle tijden het menu kan oproepen.
Geen afleiding, alleen die dingen die op dat moment nodig heb, en zeker geen ballonnetjes met onzin van ADHD programmas als ik net een goede film of serie in volledig scherm aan het kijken ben.

Het toenemende gebruik van adblockers geeft ook aan dat de mensen steeds meer vechten tegen de overheersende cultuur van schreeuwende advertenties. Het is ook niet voor niks dat streaming media zoals Netflix en HBO steeds geliefder is dan de ouderwetse commercieele zenders.
Het zoeken en lezen op internet wordt een steeds meer vermoeiende aangelegenheid. Google werd groot omdat zij een simpele pagina met resultaten voorschotelden ten opzichte van de grote zoekmachines van die tijd. Nu zijn door onder andere het privacy vraagstuk en filter/search bubbles zoekmachines zoals Duckduckgo een stuk populairder geworden, en deze zien er weer uit zoals het vroeger was; simpel en overzichtelijk.
Dit alles draagt bij aan de huidige information overload en onoverzichtelijkheid van de infrastructuur achter inter- en intranetwerk. Het is geen wonder dat de huidige generatie die uit de IT opleiding gerold komt problemen heeft om een beeld te krijgen van het netwerk zogauw er ergens een storing is.

IT moet weer simpel opgezet worden, overzichtelijke programmas die 1 taak hebben en als nodig in een batch gecombineerd kunnen worden met logging die als normale tekst gelezen en verwerkt kan worden.
Interfaces die duidelijke en summiere tekst geven met een paar kleuren, waarbij meer informatie met 1 klik of commando opgehaald kan worden.
Zinnige informatie zonder dezelfde marketing bullshit die iedereen spuit. En zeker zonder een hoop grote slideshows of videos die alleen maar bandbreedte, geheugen, en CPU tijd kosten als daar niet om gevraagd wordt.

 

Written by mnystrom

2016/03/08 bij 01:24

Geplaatst in Debian, linux, NL, Proxmox, software, Windows

Tagged with , , , , ,